Etiketter

onsdag 17 februari 2016

Hjärtans fröjd #2

Jag vet att boken utspelar sig i utkanten av en stad i Sverige, Jag vet att han bor i en i utkanten av en stad i Sverige för att och att författar börjar boken med att prata om hyreshuset, med trappuppgång A,B,C,D. Att han bor i ett väldigt vanligt hyreshus med tre våningar och fyra ingångar. Runtom finns det likadana hus och på andra sidan torget finns det ännu högre hus. jag tror att området som han bor i är ungefär Mjölkudden här i Luleå. Det finns mycket lägenheter, kanske ett litet Ica där man kan handla bara en del av det man faktiskt behöver till kylen osv. Jag tänker också att en anledning till att han måste åka buss varje dag för att ta sig till skolan, är för att han bor i utkanten av en stad, där det inte alltid är lätt att ta sig överallt. Jag skulle tro att det är i utkanten av Stockholm eller Göteborg som han bor.

Jag vet att boken utspelar sig på hösten/vintern/våren eftersom att på bussen en vanlig dimmig november morgon satt han längst bak i bussen på väg till skolan, det var då han såg den rödhåriga tjejen för första gången, han såg hennes röda hår redan innan bussen stannade på busshållplatsen, han började då tänka om det var första gången han såg den här tjejen på bussen,det han menar är att tänk om han hon har åkt buss hela hösten utan att han har lagt märke till henne.
Sakta men säkert började han att flytta sig framåt i bussen, han flyttade fram ett säte i veckan och i mitten på februari satt han snett bakom busschauffören. Han tittade på henne, men ibland var dem så nära att han inte vågade titta på henne, så han började att flytta bak i bussen igen och någon gång i februari är han i ett perfekt läge så han kunde titta på henne utan att hon märkte det. Men slutligen fick han kontakt med henne genom att han brast ut anka, då trodde hon att det var hon han menade eftersom att hon brukade kallas det. Sedan tror jag han bestämde sig för att prata med henne.

Jag tror att han spolar ner busskortet för att det påminner om Ann-Katrin på något sätt, samma sak med den tyska grammatiken och orden på sida 10. Han kanske spolar ner det för att han inte vill att bussresorna ska ta slut, eller så är det att han har ilska inom sig för att han inte tagit ännu mer mer kontakt med henne, jag tror att iallafall att det har något och göra med att han är bekymrad över henne på något sätt.

Med den tyska-grammatiken tror jag att det blivit deras lilla ursäkt för att få träffa varandra, att de säger att han ska komma över med grammatikboken men egentligen blir det prat om helt andra saker, och det slutar med att han har med sig boken hem. Alltså tror jag att det har ganska stor betydelse för båda dem.

Jag tycker att hans svarta anteckningsbok har en ganska stor betydelse eftersom att han har skrivit såhär i den

"Hon kom in från dimman
Hennes röda hår
Lyste upp min morgon
Lyste upp mitt liv"

För det har en koppling till första dagen han såg Ann-Katrin på busshållplatsen,

Jag tolkar uttrycket "var han man eller mus" som ett ganska nedvärderande uttryck eftersom att antingen ska man vara stark och modig som en typiskt man tydligen ska vara, eller så är man svag och feg som en mus. Att man är försiktig och inte tar plats i olika sammanhang. Men samtidigt är det lite nedvärderande mot kvinnor eftersom att kvinnor kan också vara starka och vara modiga och våga göra sin sak.

Det jag tror att hon menar med att "it takes two to tango" är att man måste vara två för att göra vissa saker, man kan ju till exempel inte dansa tango själv, man måste ha någon vid sin sida som håller upp en, som visar vart man ska när man inte vet det själv riktigt.

Musikläraren kom på det under lektionen eftersom att han började att prata om en sång som heter "uti vår hage" där fanns bland annat ord på olika fina blommor som liljor, akvileja och rosor. Sedan kommer det ord på olika kryddväxter som salvia, krusmynta och hjärtansfröjd, och hjärtansfröjd är faktiskt ett annat ord för citronmeliss som förut användes till abort.

På bilden på vykortet finns det en bild av ett katthuvud och en flicka med kattliknande ansikte. Björn som hade skickat kortet skrev även på baksidan "så det här kortet. Kom och tänka på dig. Kan du förstå varför?" Jag tror att det hade något men någon tjej att göra kanske att tjejen på bilden liknande någon annan tjej som han varit intresserad av. Eller att beskrivningen på hur en katt är har någon slags koppling till hur han är som person eller hur den här tjejen kanske var som person.

/Klara