Etiketter

tisdag 24 maj 2016

Antikens Grekland och Romarriket

Antikens Grekland:

Antikens Grekland sträcker sig från 700 f.kr till 300 f.kr vilket inte alls är särskilt länge. Grekland spred sig mycket runt medelhavet vilket gjorde att de kunde sprida den Grekiska kulturen. Mycket som kännetecknar Antikens Grekland var till exempel Grekland stora politiska splittring. Man hade inte en person som styrde riket utan man hade småriken som hade egna statsstater. Kulturen i Grekland hade många olika delar som den bestod av, till exempel teater, konst, litteratur och Grekisk mytologi med mera. Många av de sakerna är det som kännetecknar det Gregiska riket. Men det var det Grekiska språket som höll samman Greklands identitet.

Statsstaterna i Grekland stängde ofta vägarna från varandra genom bergskedjor och hav. Det var också ofta konflikter och krig mellan de olika statsstaterna men däremot när Grekland fick hot från andra länder så brukade de bli förenade igen och kämpa tillsammans.

Aten var den största stadsstaten och det var även där man kom på ett nytt sätt att styra sin stat genom demokrati, däremot så var slavar och alla kvinnor uteslutna från det demokratiska samhället. Det var bara män som var 20 år som var från Aten från grunden som fick vara med och bestämma. Alltså var det ungefär att 20 000-30 000 som fick vara med och bestämma av cirka 300 000 invånare. Kvinnorna var verkligen i underläge och hade ingen talan i någonting, dem skulle vara hemma och sköta barn och var inte myndiga.

Atens samhälle byggde på slavekonomi, alltså att de som deltog fick pengar och att hemmet fick då kvinnorna sköta. De som deltog var alltså tvungna att vara med i stadens intressen. Atens demokrati grundade på direktdemokrati vilket innebär att man är på plats och ta besluten tillsammans. Saken med det var att det byggde på tre saker, folkförsamling, regeringen som styrde och domstol som gjorde att det var ordning.

Aten försökte sällan att starta krig eller vara inblandade i dem, men däremot försökte de ha makten över andra stater genom politik och deras direktdemokrati. Sparta och Aten var dem största konkurrenterna när det gällde makten i landet.

Det som gjorde att Sparta hade sådan mycket makt var att dem hade en mycket stark armé. Staten använde sina soldater till att attackera och ta över andra länder. När det spartanska samhället hade lyckats med att ta över ett land blev invånarna till slavar och jobbade med jordbruk och boskapsskötsel, vilket det spartanska samhället levde på.

Kriget mellan Aten och Sparta tros brutit ut på grund av att dem började bygga upp sin stora makt position igen och Sparta tros ha blivit orolig för Atens mer och mer mäktiga position. Det hade alltid varit olika små krig mellan Aten och Sparta men det slutade med att Aten vann och fick mer makt vilket gjorde att man kunde bygga mer på samhället. Men sen fortsatte kriget och Aten fick mindre och mindre makt medan Sparta fick hjälp av sina fiender perserna och det hela slutade med att Sparta vann och fick makten. Däremot varade inte det länge.

I dagens samhälle kan man se att antikens Grekland har satt spår, man kan se det genom det demokratiska. Idag ser det inte exakt likadant ut som det gjorde då men det har haft en stor påverkan. Vårt alfabet har sin grund i det Gregiska, teatern och konsten lika så. Idrotten kommer också från Grekland till exempel så kommer dagens olympiska spel egentligen från Grekland, spelen firades för gudens Zeus ära. Arkitekturen har också haft mycket påverkan på den västländska kulturen och massvis mer.  

Romarriket:

Romarriket har påverkat den europeiska kulturen på många olika sätt. Romarrikets centrala plats var Rom i Italien. Först var rom ett kungarike men sen blev republik och hade en demokrati som liknade den på antikens Grekland. Utan roms lagar, slavarna som gjorde näst in till allt arbete och arméerna hade rom aldrig varit en stormakt. Republiken i samhället styrdes av de rikaste männen och därför ansågs det väldigt exklusivt att vara med i senaten, det var i senaten som man gjorde alla lagar.
Rom fick sin stora makt runt 200-talet f.kr för då hade romarna besegrat eller förenat sig med andra folk. Vilket gjorde att rom hade makten över nästan hela Italien idag. Lite senare hade de till och med makt över alla länder runt medelhavet förutom Egypten.     

Romarriket blev på senare tid runt 50 f. Kr en diktatur, med Julius Cesar som ledare. Innan han blev diktator ledde han många olika krig och vandringar. De från senaten i rom blev rädda att han skulle få för mycket makt, vilket ledde till att de som ogillade honom i senaten gick mot attack mot honom, men han lyckades att besegra de alla. Efter det gjordes han till diktator. Det var fler stycken från senaten som var missnöjda med hans makt och hur han regerade. De planerade att ta bort han från tronen. Mordet utfördes genom att de från senaten drog ner hans mantel och alla stoppade kniven i hans nacke.    

Caesars död gjorde att flera romare blev andra och det ledde till att det blev flera inbördeskrig som slutade med att Caesars adoptivson blev den som hade makten. Han gjorde om riket så han blev kejsare. Senaten var fortfarande kvar och alla personer som valts fanns också kvar. Men däremot så valde han sig själv till de viktigaste positionerna.  Cesars adoptivson kallades för Augustus och efter att han blivit kejsare skapade han fred i riket i en väldigt lång period, som varade i hela 200 år, det kallades Pax romana vilket var den Romerska freden. För att behålla freden hade han vakter och arméer som vaktade gränserna och byggde vägar över riket som underlättade för transport med mera.

Rättsystemet i rom har haft stor betydelse för den mänskliga kulturens utveckling. Våra lagar ser däremot inte ut som romarnas gjorde, men det finns en del likheter fortfarande idag. Till exempel ingen människa får bli dömd för ett brott utan att de blivit förhörda och att alla människor är lika inför lagen. Romarna lagar fick inte heller påverkas av religion eller ideologi. Däremot så var rättsystemet korrupt. För det mesta missbrukade de rika och överklassen rättsystemet på de fattigas bekostnad, till exempel var det vanligt att man hittade på anklagelser som användes som utpressning. Om man var en av övreklassen så kunde man vara ganska säker på att vinna målet eftersom att juryn nästan aldrig röstade emot sina egna.

På 200-talet f.Kr. började riket att få problem och en delning började. Rikets gränser fick stort tryck på sig av en hatisk grupp grannfolk. Romarriket hade tidigare byggt upp en ekonomi som nu inte räckte för att riket skulle hålla ihop. Allt blev bara ännu värre på 300-talet f.Kr.. En kejsare som kallades för Konstantin flyttade rikets huvudstad till Konstantinopel som idag är Istanbul, och på slutet av 300-talet tog man beslutet att dela riket på två delar. På västromerska med Rom som huvudstad och östromerska med Konstantinopel som huvudstad. Riket hade länge haft det lite oroligt. Öst hade bättre ekonomi, tätare befolkning osv. Västrom hade dålig kraft att försvara sig när Östrom angrep dem.

Ca år 476 avslutade den sista kejsaren sin plikt i det Västromska riket vilket brukar sägas vara slutet för det riket. Mycket var på grund av att västrom har mycket mer utsatt för olika sorters angrepp än vad östrom var. På detta årtal i historien hade riket funnits i nästan 1000 år. Det Östromerska riket fanns däremot i ungefär 1000 år till, östromerska riket gick under på grund av att Konstantin blev erövrad.

Även romarriket har satt sina spår för resten av världen. Särskilt att romarna skapade ett välutvecklad och igenomtänkt rättsväsende som dagens rättsuppfattning grundar sig i. Eftersom att romarriket växte fram samtidigt som antikens Grekland redan fanns, så är det mycket från den Grekiska kulturen som påverkade romarriket.

/Klara Å-L