Etiketter

fredag 2 juni 2017

Handlingsplan för Sverige och världen år 2050


Hållbar utveckling

Hållbar utveckling handlar om tre saker det är ekonomisk-, ekologisk- och social hållbarhet där alla dessa tre hänger ihop. En hållbar ekonomi är en ekonomi som håller i längden utan att använda för mycket av jordens resurser. En ekologisk hållbarhet är att vi utnyttjar jordens resurser till en lagom mängd så att miljön håller i längden. Och en social hållbarhet är då ett stabilt samhälle där människans behov blir uppfyllda. I denna uppgift har jag främst valt att fokusera på den ekologiska delen, men jag nämner även de andra.   

Vi människor i dagens samhälle konsumerar och producerar som aldrig förr. Vilket resulterar i miljöförstöring och miljöhoten blir allt fler. Det finns väldigt många olika miljöhot, tre utav de större vi ska fokusera på är utsläppen av växthusgaser, försurning av haven/sjöar och uttunning av ozonlagret.

Växthusgaser sker på grund av utsläpp från bränsledrivna fordon och bidrar till den förstärkta växthuseffekten. Detta leder till att jorden blir varmare på grund av att koldioxidutsläppen ökar. Vilket i sin tur gör så att isarna smälter så djur tappar sina hem, vattennivån höjs, vilket gör så att städer hamnar under vatten och våra samhällen förstörts, vi människor tvingas flytta och blir tvungna att leva på en mindre yta. Vi måste helt enkelt dra ner på användningen av fossila bränslen och tänka på att köra mindre bil eller liknande. Vi måste komma på en lösning på utsläppen! Ett förslag skulle vara att öka produktionen av elbilar. Vilket däremot blir en stor kostnadsfråga, men det är en prioritering vi måste göra!   

Det är inte bara jordens värme som blir påverkad utan också våra hav blir förstörda på grund av koldioxidutsläppen. Försurningen av våra hav är inte alls bra eftersom att växter och djur påverkas utav det, vilket i sin tur leder till oss människor. Eftersom att djur inte kan föröka sig på samma sätt och inte har samma tillgång till samma mängd föda när haven är försurade. Det leder det till att när djur dör så försvinner maten för många andra djur. Vilket i sin tur gör att vi människor inte får samma tillgång till fisk. Men gör också att tillgången till sötvatten minskar eftersom allt fler vattendrag med sötvatten blir förorenade. Sötvattens mängden är redan väldigt liten på vår jord vilket gör att ökad minskning av sötvatten lätt kommer leda till konflikter. Så vårt problem här är egentligen att återigen dra ner på koldioxidutsläppen.  
På bilden ser vi Sveriges användning av energikällor. Och som vi ser så är olja en stor del, som på helhet förstör vår jord. Så vi ska satsa på att bygga värmepumpar, vindkraftverk, vattenkraftverk och fortsätta med vår användning av biobränsle. Det är en kostnads- och arbetskrafts fråga såklart, och det finns negativa saker med alla fyra, biobränsle i fråga. Däremot så slår det inte konsumtionen av olja. Men i längden så kommer det hålla mycket längre och vi kommer spara vår miljö. Om vi i Sverige producerar fler elbilar och använder oss utav alternativa energikällor, kommer koldioxidutsläppen minska, och förhoppningsvis blir vi förebilder för andra länder. Satsningen kommer också skapa en social hållbarhet med en god livsmiljö.

Om vi jämför Sveriges användning av energi och världens, skiljer dem sig åt. All energi i världen som vi använder oss utav kan inte bestå av 87% fossila bränslen, som det ser ut just nu. Det håller inte! Återigen av alla dessa gaser bildas det för mycket koldioxid som våra växter inte hinner ta upp. Biobränsle, sol och vind är de tre energikällor vi i världen använder minst. Några av de mest naturliga energikällor vi har. På bilden är det 0% som består av solenergi. En av de bästa energikällorna vi har. Därför måste vi börja använda oss utav den, införskaffa fler solceller i världen är en sak vi ska göra. Öka antalet vindkraftverk däribland. Pengar är en prioriteringsfråga och vi ska satsa på att rädda miljön, inte använda den som om vi hade 5 jordklot!  

Ytterligare ett miljöhot är är förstöringen av ozonlagret. Ozonlagret skyddar oss människor från solens farliga strålar. Återigen på grund av koldioxidutsläppen håller lagret på att tunnas ut och kommer skada oss människor mer och mer. En bidragande faktor till uttunning av ozonlagret är när vi flyger flygplan på hög höjd. Globalt så är det 2 procent av världens koldioxidutsläpp som kommer från flygplan. Detta gör att vi blir socialt och djuren blir ekologiskt påverkade. Ekonomiskt kostar det mycket pengar med bränsle till flygplan också. I världen så jobbar vi på att minska flygplans bränsleförbrukning, vilket faktiskt har sjunkit med ca 70% gentemot 40 år tillbaka. För att detta ska fortsätta sjunka måste vi satsa på att göra planen lättare för det leder till mindre bränsleförbrukning. Det finns testflygningar på biobränsle, som dock inte är godkända. Men vi fortsätter att jobba på det. Och det finns teorier om att biobränsle faktiskt inte är lika bra som vi trott.  
Tre saker vi kan göra för att inte riskera att ozonlagret förstörs mer:
  • Lämna in din gamla kyl och frys så den sopsorteras noga
  • Inte köpa produkter som innehåller freoner
  • Undvika höghöjdsflyg (flyg som innehåller mer än 19 passagerare)

Som ni kanske märker här så finns det många likheter mellan dessa tre stora miljöhot och alla problem är på grund av koldioxidutsläppen. I stora drag måste vi helt enkelt komma på nya sätt att transportera oss och dra ner på utsläppen.

Vår värld är globaliserad, vilket betyder att länder har bundits samman med ekonomi, kultur, politik och miljö. Vi blir helt enkelt mer beroende av varandra, och pengar och varor transporteras mellan länder lättare. Några fördelar utav detta är såklart att vårt matutbud är stort, vi har bilar från Kina, medicin från Tyskland och en rad andra saker som hjälper oss i vardagen. Men också att det blir ett jämlikare samhälle och fattigdomen minskar. En nackdel kan vara att företagen får så mycket makt att människor tappar makt när stora företag har mycket att komma med, eller att priserna höjs för att de inte får någon konkurrens. Men rent generellt så finns det fler fördelar med globalisering.

Globaliseringen och handelsmönstret har ändrats drastiskt på bara några år. Världsekonomin är helt enkelt mycket mer beroende av handeln. Vi i västvärlden har lämnat det industriella samhället och gått över till informationssamhället. På grund av den nya informationstekniken har vi fått ett nytt handlingsmönster. En produkt har en “idé” och ett fysiskt innehåll, båda dessa kan vara utspridda på olika plaster. Även om en produkt gjorts klar på ett ställe kan den bestå av delar från många olika ställen. Ofta är produkterna i rörelse och är hos olika underleverantörer som sedan levereras till butikerna. Vilket gör det svårt att veta vart en produkt faktiskt är producerad. Konsekvenser av dagens handlingsmönster är att det blir mycket mer transportering med båt, flyg, lastbil mm. Det leder återigen till ökat koldioxidutsläpp. Alltså måste vi komma på ett sätt att importera och exportera utan att förstöra vår jord i den takt som vi gör. Alternativt bränsle skulle kunna vara en idé.

Jag och vi människor kan tänka på många saker gällande hållbar utveckling. Vi kan tänka på att gå och cykla så mycket som möjligt, även åka lokalt. Eftersom det minskar utsläppen. Samåka till jobb och skola, sopsortera noggrant, tänka på att inte ha på massa onödig el eller saker som står på stand-by läge tex TV. Vi som konsumenter kan också tänka på att inte köpa massa onödiga saker som man inte behöver. Tex behöver man inte 10 par jeans som består av bomull som behöver konstbevattnas och förstör vår jord. Vi ska tänka på att handla närproducerad mat när vi handlar för då är transportsträckorna ofta färre. Även tänka på att köpa ekologiskt och kolla så att fisken är miljömärkt för ett hållbart fiske.      

Klara Åkerlund-Löwenborg

Källor:


         




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar