Etiketter

tisdag 24 maj 2016

Antikens Grekland och Romarriket

Antikens Grekland:

Antikens Grekland sträcker sig från 700 f.kr till 300 f.kr vilket inte alls är särskilt länge. Grekland spred sig mycket runt medelhavet vilket gjorde att de kunde sprida den Grekiska kulturen. Mycket som kännetecknar Antikens Grekland var till exempel Grekland stora politiska splittring. Man hade inte en person som styrde riket utan man hade småriken som hade egna statsstater. Kulturen i Grekland hade många olika delar som den bestod av, till exempel teater, konst, litteratur och Grekisk mytologi med mera. Många av de sakerna är det som kännetecknar det Gregiska riket. Men det var det Grekiska språket som höll samman Greklands identitet.

Statsstaterna i Grekland stängde ofta vägarna från varandra genom bergskedjor och hav. Det var också ofta konflikter och krig mellan de olika statsstaterna men däremot när Grekland fick hot från andra länder så brukade de bli förenade igen och kämpa tillsammans.

Aten var den största stadsstaten och det var även där man kom på ett nytt sätt att styra sin stat genom demokrati, däremot så var slavar och alla kvinnor uteslutna från det demokratiska samhället. Det var bara män som var 20 år som var från Aten från grunden som fick vara med och bestämma. Alltså var det ungefär att 20 000-30 000 som fick vara med och bestämma av cirka 300 000 invånare. Kvinnorna var verkligen i underläge och hade ingen talan i någonting, dem skulle vara hemma och sköta barn och var inte myndiga.

Atens samhälle byggde på slavekonomi, alltså att de som deltog fick pengar och att hemmet fick då kvinnorna sköta. De som deltog var alltså tvungna att vara med i stadens intressen. Atens demokrati grundade på direktdemokrati vilket innebär att man är på plats och ta besluten tillsammans. Saken med det var att det byggde på tre saker, folkförsamling, regeringen som styrde och domstol som gjorde att det var ordning.

Aten försökte sällan att starta krig eller vara inblandade i dem, men däremot försökte de ha makten över andra stater genom politik och deras direktdemokrati. Sparta och Aten var dem största konkurrenterna när det gällde makten i landet.

Det som gjorde att Sparta hade sådan mycket makt var att dem hade en mycket stark armé. Staten använde sina soldater till att attackera och ta över andra länder. När det spartanska samhället hade lyckats med att ta över ett land blev invånarna till slavar och jobbade med jordbruk och boskapsskötsel, vilket det spartanska samhället levde på.

Kriget mellan Aten och Sparta tros brutit ut på grund av att dem började bygga upp sin stora makt position igen och Sparta tros ha blivit orolig för Atens mer och mer mäktiga position. Det hade alltid varit olika små krig mellan Aten och Sparta men det slutade med att Aten vann och fick mer makt vilket gjorde att man kunde bygga mer på samhället. Men sen fortsatte kriget och Aten fick mindre och mindre makt medan Sparta fick hjälp av sina fiender perserna och det hela slutade med att Sparta vann och fick makten. Däremot varade inte det länge.

I dagens samhälle kan man se att antikens Grekland har satt spår, man kan se det genom det demokratiska. Idag ser det inte exakt likadant ut som det gjorde då men det har haft en stor påverkan. Vårt alfabet har sin grund i det Gregiska, teatern och konsten lika så. Idrotten kommer också från Grekland till exempel så kommer dagens olympiska spel egentligen från Grekland, spelen firades för gudens Zeus ära. Arkitekturen har också haft mycket påverkan på den västländska kulturen och massvis mer.  

Romarriket:

Romarriket har påverkat den europeiska kulturen på många olika sätt. Romarrikets centrala plats var Rom i Italien. Först var rom ett kungarike men sen blev republik och hade en demokrati som liknade den på antikens Grekland. Utan roms lagar, slavarna som gjorde näst in till allt arbete och arméerna hade rom aldrig varit en stormakt. Republiken i samhället styrdes av de rikaste männen och därför ansågs det väldigt exklusivt att vara med i senaten, det var i senaten som man gjorde alla lagar.
Rom fick sin stora makt runt 200-talet f.kr för då hade romarna besegrat eller förenat sig med andra folk. Vilket gjorde att rom hade makten över nästan hela Italien idag. Lite senare hade de till och med makt över alla länder runt medelhavet förutom Egypten.     

Romarriket blev på senare tid runt 50 f. Kr en diktatur, med Julius Cesar som ledare. Innan han blev diktator ledde han många olika krig och vandringar. De från senaten i rom blev rädda att han skulle få för mycket makt, vilket ledde till att de som ogillade honom i senaten gick mot attack mot honom, men han lyckades att besegra de alla. Efter det gjordes han till diktator. Det var fler stycken från senaten som var missnöjda med hans makt och hur han regerade. De planerade att ta bort han från tronen. Mordet utfördes genom att de från senaten drog ner hans mantel och alla stoppade kniven i hans nacke.    

Caesars död gjorde att flera romare blev andra och det ledde till att det blev flera inbördeskrig som slutade med att Caesars adoptivson blev den som hade makten. Han gjorde om riket så han blev kejsare. Senaten var fortfarande kvar och alla personer som valts fanns också kvar. Men däremot så valde han sig själv till de viktigaste positionerna.  Cesars adoptivson kallades för Augustus och efter att han blivit kejsare skapade han fred i riket i en väldigt lång period, som varade i hela 200 år, det kallades Pax romana vilket var den Romerska freden. För att behålla freden hade han vakter och arméer som vaktade gränserna och byggde vägar över riket som underlättade för transport med mera.

Rättsystemet i rom har haft stor betydelse för den mänskliga kulturens utveckling. Våra lagar ser däremot inte ut som romarnas gjorde, men det finns en del likheter fortfarande idag. Till exempel ingen människa får bli dömd för ett brott utan att de blivit förhörda och att alla människor är lika inför lagen. Romarna lagar fick inte heller påverkas av religion eller ideologi. Däremot så var rättsystemet korrupt. För det mesta missbrukade de rika och överklassen rättsystemet på de fattigas bekostnad, till exempel var det vanligt att man hittade på anklagelser som användes som utpressning. Om man var en av övreklassen så kunde man vara ganska säker på att vinna målet eftersom att juryn nästan aldrig röstade emot sina egna.

På 200-talet f.Kr. började riket att få problem och en delning började. Rikets gränser fick stort tryck på sig av en hatisk grupp grannfolk. Romarriket hade tidigare byggt upp en ekonomi som nu inte räckte för att riket skulle hålla ihop. Allt blev bara ännu värre på 300-talet f.Kr.. En kejsare som kallades för Konstantin flyttade rikets huvudstad till Konstantinopel som idag är Istanbul, och på slutet av 300-talet tog man beslutet att dela riket på två delar. På västromerska med Rom som huvudstad och östromerska med Konstantinopel som huvudstad. Riket hade länge haft det lite oroligt. Öst hade bättre ekonomi, tätare befolkning osv. Västrom hade dålig kraft att försvara sig när Östrom angrep dem.

Ca år 476 avslutade den sista kejsaren sin plikt i det Västromska riket vilket brukar sägas vara slutet för det riket. Mycket var på grund av att västrom har mycket mer utsatt för olika sorters angrepp än vad östrom var. På detta årtal i historien hade riket funnits i nästan 1000 år. Det Östromerska riket fanns däremot i ungefär 1000 år till, östromerska riket gick under på grund av att Konstantin blev erövrad.

Även romarriket har satt sina spår för resten av världen. Särskilt att romarna skapade ett välutvecklad och igenomtänkt rättsväsende som dagens rättsuppfattning grundar sig i. Eftersom att romarriket växte fram samtidigt som antikens Grekland redan fanns, så är det mycket från den Grekiska kulturen som påverkade romarriket.

/Klara Å-L


söndag 17 april 2016

Prao v.15 - Gymnasieskolan i boden (11/4-15/4)

På måndag började jag ungefär 8. Jag fick först träffa min handledare som visade mig runt i statshuset och presenterade mig för alla anställda på deras våningsplan där det är HR-kansli och IT och studieadministration. Jag fick även hälsa på nästan alla på våningen över där ekonomi och lokalavdelning hör hemma. Sedan började vi med att sitta i ett möte tillsammans med min handledare som är gymnasiechef, skolchefen, för- och grundskole chefen och elevhälsans chef. Mötet handlade mest om elevers psykiska hälsa. När mötet var slut åkte jag och min handledare till Björknäs gymnasiet som är den ända gymnasieskolan i Boden. Där gick vi runt och kollade på skolan, hälsade på elever, lärare och även de fyra rektorerna. Det finns fyra olika rektorer på skolan eftersom varje rektor har hand om ett antal olika gymnasielinjer + särskolan. Några exempel på linjer kan vara teknik, fordons, resturang- och livsmedel och en massa fler. På eftermiddagen for vi tillbaka tillbaka till statshuset där vi satt i ett möte från 13-17 vilket var lite mindre kul men samtidigt lärorikt. Jag måste säga att det är kul att observera alla olika personer på de olika mötena. Man kan nästan jämföra de olika individerna som i klassrummet, vilka som pratar mycket och vilka som mer sitter tysta och lyssnar. Efter mötet slutade jag, alltså 17:00. 

På tisdagen började jag också klockan 8. Vi for direkt till gymnasieskolan där vi fortsatte att gå runt i klasser med mera. Vid 9:30 gick jag med en av rektorerna till björksalen vilket är deras aula. Där såg vi på en teater som handlade om att man ska få älska vem man vill och få vara vem man vill. Det var en grupp från Göteborg som är här och spelar den för elever, de har även varit och spelat upp den i Luleå. Teater gruppen var också här för att dem hade kärleksvecka på skolan där dem jobbar med kärlek på olika sätt. Jag tyckte teatern var bra inte den bästa jag sett men det var kul för publiken var mycket involverad i teatern och det är även ett mycket viktigt och känsligt ämne som den handlar om. Teater gruppen spridde även ett budskap "kärleken är fri!?" vilket jag tycker är riktigt bra. Efter teatern skulle jag egentligen varit med en teknikklass som skulle diskutera om teatern och liknande frågor men det blev inte av utan blev på torsdag istället. På eftermiddagen var jag på möte i statshuset igen där det var två män från Lärarnas riksförbund som var och pratade om tiden och förutsättningarna för lärare. Sen slutade jag klockan 17.

Jag började även 8 på onsdag där vi också for till gymnasiet på en gång. Vi började på ett möte med alla rektorer från skolan där dem pratade om skolans utveckling osv jag skulle säga att det var ungefär som ett elevkårs möte fast för rektorerna. Sedan var jag och min handledare till resturang- och livsmedelslinjen där jag fick träffa en av lärarna som visade mig runt och jag fick även träffa en klass. Jag tycker att läraren hade mycket kloka tankar och åsikter om elevers lärande. Sen var jag på möte från 13-15 om lokaler och grävmaskiner som skulle till fordonsprogrammet. Efter mötet slutade jag klockan 15.

Tordagen startade jag dagen samma tid där jag började med att vara på skolan med en polis och en kvinna som jobbade bland annat på ungdomsmottagningen. Med de två var jag i två fordonsklasser där vi pratade om frågor som rörde teatern som jag var på i tisdags. Mycket genus frågor och om makten mellan det manliga och kvinnliga könet. I båda klasserna började de med att läsa en saga som handlade om just genus, jag tycker att den sagan var riktigt bra och tänkvärd. Sagan gav hyfsat mycket diskussion men jag hade önskat att det var fler som sa vad de tyckte. Efter sagan körde dem heta stolen med eleverna där frågorna fortfarande handlade också om genus. Jag tycker att det var riktigt kul att jag fick vara med i klasserna när det skulle diskutera eftersom jag själv gillar att säga vad jag tycker, men även intressant att höra vad dem tycker och tänker. Jag måste tyvärr säga att det var många av killarna som har missuppfattat feminism helt, vilket är väldigt synd. Efter det var vi  i statshuset och hade lite möten och gick runt och pratade med olika personer. Jag slutade 15 idag också.

På fredag morgon åkte vi 7:30 till Piteå där vi hade ett fyrkants möte. Vilket är Piteå, Boden, Luleå och Älvsbyn som har slagit ihop ett sammarbete. Där mötet handlade om de olika gymnasieskolorna och gymnasielinjerna i kommunerna. Mötet var slut 11 och efter det åkte vi hem och jag slutade dagen.

Jag tycker att det har varit en bra vecka mestadels, lite halv långtråkig ibland med alla möten. Men det är sånt jag får ta när jag valt att praoa på en sådan arbetsplats. Det har varit kul att få träffa alla olika personer för jag har alltid blivit så positivt bemött och alla har tyckt det har varit kul att jag varit där. Veckan har varit väldigt lärorik och jag har fått en mycket bra insyn i gymnasievärlden. Jag är väldigt nöjd med min handledare också hon har varit en riktig glädjespridare. Det har varit en bra vecka helt enkelt :))

//Klara Å-L

söndag 10 april 2016

Prao v.14 - Waynes coffee (4/4-8/4)

På måndagen började vi (jag och tilde) med att komma dit klockan 9 på morgonen och hälsa på en av de anställda. Som visade oss till deras omklädningsrum där vi fick byta om och ta på oss en svart tröja och ett förkläde. Sedan visade hon oss till deras förberedningsrum när vi hälsade på en till anställd. Hon visade oss hur vi skulle börja med att hälla upp två olika såser i små burkar som dem sen ska ha för att servera med maten. Sedan fick vi förbereda surdegs toast, vilket var typ det roligaste under hela veckan, alltså när vi fick förbereda maten. Man började med att lägga på Piladelphia ost som var blandad med dijon senap, sen la man ost och skinka, en till brödskiva ovanpå och sedan plastade vi in dem. Vi fick även riva parmesan ost som dem sen skulle ha till mackor, vi fick ställa fram dricker i montern, skura och sopa i förberedningen. Det är mycket att vi ska springa fram och tillbaka med olika saker, eller att vi ska springa med skräp till soprummet osv. Det som blir under dagen är att det blir ganska mycket dö tid när det inte är kunder vilket är ganska tråkigt för då har man ingenting att göra men annars är det kul och jag fick ett bra första intryck av de anställda. Sedan slutade vi dagen klockan 3 vilket vi gjorde alla dagar.

Tisdag började vi samma tid klockan 9, vi gick och bytte om och började dagen på exakt samma sätt som igår, vi fick börja med att hälla upp sås i små burkar, även sylt och Piladelphia ost. Vi fick även idag förbereda surdegs toast. Vi har fått städa mycket idag vilket kanske var mindre kul men det är sånt man måste göra. Vi fick bland annat torka ut kylskåp i förberedningsrummet, torka brickställen, torka av alla borden med mera. Den största städ uppgiften idag var att vi skulle städa deras omklädningsrum med toalett. Jag måste säga att jag tyckte det var ganska ofräscht där inne men samtidigt bra att vara i situationer där det inte alltid är kliniskt rent. Vi började med at vika ihop alla kläder som de anställda har på sig. Alla delar på tröjor och förkläden som chefen/en av våra handledare sen tvättar. Sen damm torkade vi, sopade och sist skurade vi golvet. Det som var väldigt positivt idag var att vi fick 3 glas med gratis iste.

Onsdagen började vi som vanligt klockan 9, gick och bytte om sedan hällde vi nötter i små burkar. Efter det fick vi slå in kakor i cellofan papper. Vilket var ganska enkelt, typ som att slå in ett paket. Sedan skurade vi halva deras café eftersom de hade möte på den andra halvan. Sedan har vi gjort typ ungefär samma saker som igår, förberett surdegs toast, små städat, fyllt på dricker i montern med mera. Idag var det ganska mycket dö tid.

På torsdagen var inte hon som delat ut mest uppgifter till oss där, så dem andra hade lite svårare att komma på vad vi skulle göra med det gick bra ändå. Vi fick börja dagen med att fylla på dricker, sedan gick vi och gjorde surdegs toast. Men idag var det lite roligare för vi fick vara mer vid kassan, alltså inte att vi tog betalt, men vi fick hälla upp svart kaffe och servera gästerna, vi fick även hjälpa vår handledare med espresso maskinen eftersom hon har lite svårt att använda armarna på grund av att hon har opererat sig, vilket är en anledning till varför hon inte har varit med oss under hela prao veckan utan bara varit där vid vissa tillfällen. Sedan fick vi fortsätta att städa, torka bort, hjälpa till i disken med mera. Det är svårt att skriva vad man gjort varje dag eftersom vi gör mycket samma saker.

Fredag var den sista dagen där vi började med att skura golvet på den andra delen av caféet. Sedan fick vi förbereda mycket inför helgen, hacka tomater, hälla upp sallad, göra surdegs toast, idag fick vi även göra bagels, focaccia och vegetariska focaccia. Vilket var kul att få göra något nytt. Vi har även idag fått servera kaffe till gästerna och olika fika. Sedan har vi gjort samma saker som alla andra dagar, disken, sopor, städat. Det mest positiva under dagen var att vi fick ta vad för fika vi ville för det bra jobb vi gjort under veckan.

När jag skrivit att vi haft mycket dötid så har inte dem anställda haft det, vilket har gjort att dem inte har varit lediga en minut. Som har gjort att jag inte haft en chans att intervjua någon av de anställda. Men jag ska försöka fixa ändå så jag får en intervju och svar på mina frågor.

/Klara  

 

onsdag 23 mars 2016

Inför PRAO:n

Jag har ganska stora drömmar och mål med mitt liv. Jag har stora ambitioner och strävar efter att bli en advokat, vilket jag sagt i flera års tid nu. Jag vill gå på samhällsprogrammet eller ekonomi linjen eftersom att det är ganska breda linjer och är bra om jag skulle ändra mig i framtiden. I för sig så spelar det i någon överdriver roll vad man läser om man har en högskolsförberedande linje så man kan läsa vidare på universitet. Vilket jag vill göra, plugga vidare till advokat. Jag anser att mina drömmar är väldigt realistiska. Jag tycker att advokats yrket skulle passa bra till mig eftersom att man pratar mycket, man säger sina åsikter och man hjälper även andra människor. Vilket jag är bra på och har som egenskaper. Jag gillar att prata, jag vågar säga mina åsikter, jag är stark som person, har viljan att lära mig och så vidare. Sedan har jag egenskaper som inte har på samma sätt med min personlighet att göra till exempel som att jag är bra på att laga mat, spela innebandy med mera.

Hur jag vill att mitt liv ska se ut om 10 år hänger ganska mycket ihop med mina drömmar. Om 10 år är jag 25 år och har varit ute och rest mycket i världen, mycket i Asien. Jag vill resa eftersom det ger dig en sådan bra uppfattning om hur andra delar av världen ser ut men även får du själv en sådan bra livserfarenhet. Så efter jag har rest, ska jag plugga på universitet, kanske bo i en större stad som Göteborg, Malmö eller Stockholm där jag skulle bo i en lägenhet. Antingen bor jag själv, med en kompis eller en partner. När jag studerat klart till en jurist saka jag såklart försöka hitta jobb som det. På fritiden kommer jag ägna mycket tid åt att vara med kompisar och familj, bara ha roligt. 

Jag tycker att det som är viktigast i ens liv är att man mår bra, att man har någon som tror på dig och älskar dig. Eftersom att jag tror att man inte kan älska sig själv om ingen annan gör det. Sedan att man ska ha kul och att man ska inte begränsa sig från att göra saker. 

/Klara     

onsdag 17 februari 2016

Hjärtans fröjd #2

Jag vet att boken utspelar sig i utkanten av en stad i Sverige, Jag vet att han bor i en i utkanten av en stad i Sverige för att och att författar börjar boken med att prata om hyreshuset, med trappuppgång A,B,C,D. Att han bor i ett väldigt vanligt hyreshus med tre våningar och fyra ingångar. Runtom finns det likadana hus och på andra sidan torget finns det ännu högre hus. jag tror att området som han bor i är ungefär Mjölkudden här i Luleå. Det finns mycket lägenheter, kanske ett litet Ica där man kan handla bara en del av det man faktiskt behöver till kylen osv. Jag tänker också att en anledning till att han måste åka buss varje dag för att ta sig till skolan, är för att han bor i utkanten av en stad, där det inte alltid är lätt att ta sig överallt. Jag skulle tro att det är i utkanten av Stockholm eller Göteborg som han bor.

Jag vet att boken utspelar sig på hösten/vintern/våren eftersom att på bussen en vanlig dimmig november morgon satt han längst bak i bussen på väg till skolan, det var då han såg den rödhåriga tjejen för första gången, han såg hennes röda hår redan innan bussen stannade på busshållplatsen, han började då tänka om det var första gången han såg den här tjejen på bussen,det han menar är att tänk om han hon har åkt buss hela hösten utan att han har lagt märke till henne.
Sakta men säkert började han att flytta sig framåt i bussen, han flyttade fram ett säte i veckan och i mitten på februari satt han snett bakom busschauffören. Han tittade på henne, men ibland var dem så nära att han inte vågade titta på henne, så han började att flytta bak i bussen igen och någon gång i februari är han i ett perfekt läge så han kunde titta på henne utan att hon märkte det. Men slutligen fick han kontakt med henne genom att han brast ut anka, då trodde hon att det var hon han menade eftersom att hon brukade kallas det. Sedan tror jag han bestämde sig för att prata med henne.

Jag tror att han spolar ner busskortet för att det påminner om Ann-Katrin på något sätt, samma sak med den tyska grammatiken och orden på sida 10. Han kanske spolar ner det för att han inte vill att bussresorna ska ta slut, eller så är det att han har ilska inom sig för att han inte tagit ännu mer mer kontakt med henne, jag tror att iallafall att det har något och göra med att han är bekymrad över henne på något sätt.

Med den tyska-grammatiken tror jag att det blivit deras lilla ursäkt för att få träffa varandra, att de säger att han ska komma över med grammatikboken men egentligen blir det prat om helt andra saker, och det slutar med att han har med sig boken hem. Alltså tror jag att det har ganska stor betydelse för båda dem.

Jag tycker att hans svarta anteckningsbok har en ganska stor betydelse eftersom att han har skrivit såhär i den

"Hon kom in från dimman
Hennes röda hår
Lyste upp min morgon
Lyste upp mitt liv"

För det har en koppling till första dagen han såg Ann-Katrin på busshållplatsen,

Jag tolkar uttrycket "var han man eller mus" som ett ganska nedvärderande uttryck eftersom att antingen ska man vara stark och modig som en typiskt man tydligen ska vara, eller så är man svag och feg som en mus. Att man är försiktig och inte tar plats i olika sammanhang. Men samtidigt är det lite nedvärderande mot kvinnor eftersom att kvinnor kan också vara starka och vara modiga och våga göra sin sak.

Det jag tror att hon menar med att "it takes two to tango" är att man måste vara två för att göra vissa saker, man kan ju till exempel inte dansa tango själv, man måste ha någon vid sin sida som håller upp en, som visar vart man ska när man inte vet det själv riktigt.

Musikläraren kom på det under lektionen eftersom att han började att prata om en sång som heter "uti vår hage" där fanns bland annat ord på olika fina blommor som liljor, akvileja och rosor. Sedan kommer det ord på olika kryddväxter som salvia, krusmynta och hjärtansfröjd, och hjärtansfröjd är faktiskt ett annat ord för citronmeliss som förut användes till abort.

På bilden på vykortet finns det en bild av ett katthuvud och en flicka med kattliknande ansikte. Björn som hade skickat kortet skrev även på baksidan "så det här kortet. Kom och tänka på dig. Kan du förstå varför?" Jag tror att det hade något men någon tjej att göra kanske att tjejen på bilden liknande någon annan tjej som han varit intresserad av. Eller att beskrivningen på hur en katt är har någon slags koppling till hur han är som person eller hur den här tjejen kanske var som person.

/Klara