Etiketter

torsdag 4 juni 2015

Filmanalys Interstellar

Filmanalys, Interstellar

Filmen handalar om familjen Cooper. Familjen består av pappan eller Joseph som är hans förnamn, hans dotter Murph, hans son Tom och deras morfar. Deras mamma hade gått bort för några år sedan. Familjen bodde på en bondgård i Amerika där dem odlade majs. Pappan hade varit NASAS bästa rymdpilot som de hade haft.

I filmen håller världen på att gå under, NASA upptäcker då att man kan åka upp till rymden och försöka rädda världen/befolkningen. Joseph och kollegorna hade två alternativa planer ifall att någon av dem inte skulle funka. Plan A och B. Plan A var att man skulle hitta en ny planet i ett annat solsystem som vi människor skulle kunna leva på. För att komma till ett annat solsystem åkte dem genom ett maskhål som de hade upptäckt som låg vid Saturnus ringar.  
Plan B var bara om man skulle misslyckas med första planen. Då skulle man ``plantera´´ människor och bilda en koloni. Dottern Murph reagerar starkt på att Joseph skulle åka iväg i flera år. Hon var arg och ledsen på samma gång medan sonen tog det på bästa sätt. Deras morfar tog hand om barnen tills han skulle komma hem. Innan Joseph åkte gav han Murph en klocka och sa:
-       
                    -  När jag kommer tillbaka kanske vi är lika gamla.

Det berodde på att det var i olika tidszoner och tiden gick olika fort. Innan han åkte försökte Murph lösa mysteriet med hennes bokhylla och vad den försökte säga henne.
Cooper och de tre andra som följde med på raketen stödde på olika problem under deras resa. Som t.ex. när de kommer till den första planeten var det väldigt tuff gravitation hela 130 % av jordens. Planeten var full av vatten och med jämna mellanrum kom det jätte stora svallvågor. När de kom tillbaka till rymdkapseln hade gått 23 jord år men för dem hade det bara gått ett par timmar.
Ett budskap som jag tror de vill ge av filmen är att vi ska värna om vår planet för det är den ända vi har, och vi måste minska koldioxidutsläppen för det ökar växthuseffekten. Så som vi håller på idag med utsläpp och så vidare kommer vi behöva hela fem planeter. Så det är som en upplysning och samtidigt något man kan lära sig av filmen. Var rädd om dig och vår planet!                                                                        
Det är också en bild man får av världen i filmen. Att vi inte sköter om den osv. Därför måste den räddas. Det visar ju att människan är både ond och god i filmen, god på det sättet att de vill rädda mänskligheten och försöker så hårt att de riskerar sitt liv. Men människan är ju också ont om man tänker på vad den gjort med vår planet.    


Joseph Cooper är då huvudpersonen i filmen han har sina mål och vet vad han vill, han är mycket envis följer sitt hjärta. Jag tycker han är en väldigt omtänksam person, jag kan känna ganska mycket medkänsla för honom eftersom att han är måste ta ett väldigt jobbigt beslut om han ska åka ut till rymden eller stanna hemma. En anledning var ju faktiskt för Murphs skull, han ville rädda mänskligheten och hans familj. Men jag kan känna lika mycket sympati för Murph hon är också en smart och envis tjej som har sina egna tankar och förmågor. Jag kan känna sympati för henne eftersom att jag tror jag är lite som hon i grund och botten. Jag är envis och vet vad jag vill men samtidigt skulle jag nog reagerat exakt likadant om någon av mina föräldrar skulle åk någonstans och jag skulle inte veta när de skulle komma tillbaka. Hon känner nog sorg och frustation på samma gång och man vet inte vad man ska ta sig till. Murph ändras från början och i slutet av filmen, för i början är hon ganska sur och fattar inte varför hennes pappa skulle ta ett sådant dåligt beslut. Medan i slutet börjar hon acceptera hennes pappas beslut och inser faktiskt varför han åkte. Hon får helt enkelt en annan syn på det hela.   

Det här var mina filmanalys!
 //Klara

Förhistorisk tid




Förhistorisk tid
1.       Vår egen människoart heter homo sapiens som kom för cirka 40 000 år sedan.  

2.       Människorna var inte bofasta utan de levde på jakt, fiske och samlade. De jobbade några timmar om dagen på att laga mat och därför hade de mycket tid till att också skapa konst och uppfinningar. Deras redskap gjorde de av sten, trä och ben.

3.       Människorna och naturen levde i ett, de levde i den och trodde på gudar och makter som fanns i naturen och om man dog så trodde de att man levde kvar i en annan tid.

4.       Man såg att det var överbefolkning genom att det var matbrist och människan tog mer tekniska framsteg så som vapen och fångstgropar, men då blev djurarter mer utrotade. Så t.ex. mammuten dog ut.

5.        När det blev matbrist blev det en nödåtgärd att odla olika råvaror. En sak som var mycket viktigt för bönder var att man gav mat åt flera människor, det gjorde så att man överlevde. Det var mycket arbete med jordbruket men det gav mycket, mer än kött. Det var männen som hade ledarskapet över jordbruket, medan kvinnorna fick mindre makt och blev sämre behandlade.

6.       Det var för cirka 8000 f Kr som jordbruket uppstod, det var i mellanöstern som det främst förekom, det brukar kallas för den bördiga halvmånen. Mellan östern inkluderar Turkiet, Syrien, Irak och Iran.
7.       De två floder Eufrat och Tigris var till stor betydelse i jordbrukssamhället, det gjorde också så att människorna blev bofasta.  

8.       Människorna odlade sin egen mat och gjorde sina egna redskap, när människorna blev bofasta så kunde man också odla om och om igen, tack vare av redan befintliga växters frön.

4b. Man var tvungen att betala tribut för att det var mycket som var kostsamt så som arméerna och olika byggnader. Tribut fick man betala till härskaren, det kunde vara säd, tyger eller att man fick hjälpa till att arbeta.
5b. Jordbruket blev så stort att bönderna inte själva kunde äta upp maten och det ledde till att alla inte behövde jobba som bonde. Då kom det nya arbetssätt man kunde vara hantverkare, köpmän, byggarbetare eller soldat. När det blev fler människor blev det fler som kunde bli soldater och det gjorde att man kunde göra nya erövringar möjliga.   



7b.  Några exempel på städer som uppstod i Mesopotamien är:
·         Ur
·         Uruk
·         Babylon
·         Lagash

Och dess högkulturer hade uppstått 3 500 år f Kr.


9.       Under de första högkulturerna hade de en rik gudavärld med en övergud och under de fanns det jordbruksgudar och krigsgudar. Ett exempel är i Egypten där kallade man härskaren för farao och han behandlades som guld. Judendomen, hinduismen och buddhismen växte fram under de första högkulturerna.

  11.   Om en kvinna som var gift skulle rymma från sitt hem så skulle man vanställas i ansiktet av sin man, så det kunde vara med syra mm. Detta är då enligt den assyriska lagen. Kvinnorna fick leva under ständigt kontroledande från männen. Kvinnorna fick inte prata med någon annan man om man var ensam. Då skulle familjens heder betraktas som smutsig. Så fort man var utanför hemmet bar man slöja. Det såg olika ut i alla högkulturer i t.ex. Egypten hade kvinnorna rätten att söka skilsmässa, men det fick man däremot inte i Grekland.

Jag tycker det är jätte hemskt det där som hände/händer med kvinnor. Kvinnor har levt under ständigt förtryck och har nästan aldrig fått ha någon som helst makt, jag undrar verkligen hur det blev så att det var just kvinnorna. Jag menar varför inte männen? Än idag är det så i vissa länder, jag är väldigt glad över att jag slipper bo i ett land där kvinnorna tystas ned, på så sätt har Sverige kommit ganska lång med att alla får uttrycka sina åsikter.   
1
2.   Det var inte en så bra idé med förälskelse eftersom att föräldrarna var de som bestämde med vem ens barn skulle gifta sig med. De var så beroende av all skydd som den nya familjen väntades ha.  


jämförelser mellan två högkulturer

Egypten, Indien och Kina var där det högkulturer uppstod och de hände för ungefär 5000 år sedan. Alla högkulturer hade en utvecklad byråkrati, teknologi, konst och effektiva arméer. Överflöd av mat och stor arbetsfördelning är bra kännetecken för en högkultur. Skriftspråket utvecklades också inom högkulturerna för att organisera och hålla ihop samhället. Det flesta högkulturer uppstod också vid vattendrag det berodde på att man kunde transportera sig mycket lättare på vatten och sedan var det mycket lättare och odla. För att arbetsfördelningen skulle funka var man tvungen att ha någon som styr upp det hela med arbetssysslor alltså någon form centralmakt. Ungefär som idag när vi måste betala skatt och sedan gör vi någonting i samhället med pengarna. Kultur och religion var också viktiga delar i utvecklingen av högkulturerna. Det gjorde att man hade någonting att leva efter ett sorts rättesnöre, som utvecklades samtidigt med lagar och regler.  

Kinas Fornhistoria:

Högkulturen Kina kännetecknas av att det växte fram längt ett floddelta bland annat längst Gula floden cirka 1500 f.Kr.. I Kina utvecklades tidigt skriftspråk och annat som kännetecknar en tidig högkultur.

Det var mycket kaos inom politiken så det tog ungefär 1000 år till innan Kina blev ett land med en kejsare. I Kina fanns det inget som höll ihop samhället alltså ingen centralmakt. Kejsaren hade en religiös funktion men ingen politisk makt. Stor det av Kinas forntid var landet uppdelade i mindre riken med olika lokalakungar. Det blev ofta konflikter mellan de olika smårikena och det gjorde att Kina hade en svag kejsare. Qin Shi Huangdi lyckades slå alla motståndare och det gjorde Kina till ett enat land, man brukar säga att han var den första stora kejsare i Kina detta hände då ungefär 200 f.Kr.. Det hemska med han var att han brände upp alla historiska böcker om Kina, bara för att han ville att historien skulle börja vid honom. Om man så som sjöng eller berättade gamla sagor blev man avrättad. Bygget av kinesiska muren började också myggas vid den tiden.

Tidigare var det olika murar inom landet bara eftersom att de smårikena skulle skydda sig mot varandra men nu byggdes dem ihop till en enda stor så kan kunde försvara sig mot andra länder istället. Shi Huangdi tvingade 7000 människor att arbeta med hans gravplats, det skulle vara 15 våningar högt och gjord av jord. Detta gjorde han bara för att tidigare hade han försökt hitta en dricka som gav evigt liv men när han insåg att det inte fanns tvingade han människorna att jobba. Han ville också ha egna livvakter som skulle vakta honom efter hand död också gjord av lera i mänskligstorlek.
Shi Huangdi har lämnat spår som varit kvar i fler tusentals år. Han är en av de mest hatade kejsare, ändå när han bara hade makten i elva år. Han gav namnet Kina och kom på ordet kejsare, han gjorde så att detta system var i hela 2000 år.










Här är det två bilder första på kinesiska muren och andra på en armé med terrakottasoldater. 



Egyptens Fornhistoria:

Egyptens rike uppstod längst med floden Nilen för cirka 3000 år f.Kr. sedan alltså mycket senare än Kinas högkultur. Nilen var en mycket bördigt flod som gjorde att den ibland hotade det som var uppodlad, på grund av det var man tvingen att samarbeta och därför har Egypten en mycket stark centralmakt. De flesta människorna i riket var bönder, bönderna var tvungen att betala skatt till härskaren. Härskaren var då farao som ansågs som en gud, det var det som gjorde att riket höll ihop. På grund av att det var samma gud och samma tempel fungerade allting. I Egypten fanns det ingen militärmakt. En militärmakt är inte bara för människorna utanför riket utan också för deras egna folk för att allt ska hålls i ordning. I Egypten då trodde man så mycket på Farao att det inte var ett problem, man betalade skatten för man levde efter ens religiösa åskådning. Farao samarbetade också med de olika prästerna som fungerade som statstjänstemän.

Före västerländsk tidräkning uppstod det en kultur som kallas för Maadikulturen, där använde man kroppar som vapen. Kunskapen spred sig snabbt till Egypten. De första skrivtecknen tycks ha uppstått under den här tiden. De tecknen utvecklades senare till hieroglyfer som bestod av bilder, det flesta skrifter var på väggarna i gravar och i pyramider. Hieroglyfer uppstod inte för än 3200 år f.Kr. alltså mycket senare än själva riket. Hieroglyfer skrevs i kolumner från vänster till höger och det finns många hundra hieroglyftetecken. Egypten var indelat i två områden det gjord att de var mycket konflikter. Det var Menes eller så kallade farao som styrde upp allting så det blev till ett enda rike igen.


Likheterna mellan Kina och Egypten var den att båda uppstod vid floder, båda hade ett skiftspråk som höll samman kulturen, det uppstod makt genom en härskare som bestämde i landet, båda hade en religion som de levde efter, de hade en hyfsad stark centralmakt. Högkulturerna hade tydliga klasskillnader, högst upp var det präster och krigare. Det var också bra förhållanden för jordbruk. Den största skillnaden mellan Kina och Egypten är då att Egypten uppstod som ett land medan Kina var uppdelat i småriken i längre tid. Som slutsats kan man alltså säga att Kina och Egypten är ganska lika.

Här är det en målning med rester från hieroglyftecken.

//Klara

onsdag 3 juni 2015

Min läsning

Under min femton minuters läsning hann jag läsa 13 sidor i min bok "Jag är Malala"
13x7=91 (7=alla dagar i veckan)
Sedan bokens antal sidor som är 285.
285
 91= ungefär tre veckor skulle det ta för mig att läsa ut boken. Men det beror ju helt på vilken bok man har. Min bok har väldigt liten och mycket text på varje sida. Jag är en sådan person som läser i perioder. En period kan jag vara en bokslukare och en annan vill jag knappt läsa när jag är hemma. Jag tror det är både för och nackdelar med att vara en periodare men en nackdel är att jag kan vara mitt i en bok och när den blir lite tråkig och seg så lägger jag undan boken. Det har bara hänt några få gånger men jag tror jag behöver ha mer tålamod.


Ett citat ur boken som jag tycker är bra är: 

"När jag var omkring fyra år gammal frågade jag pappa: Aba, vad har du för färg? Han svarade: Jag vet inte, lite vitt, lite svart.
Det är som när man blandar mjölk och te.

Jag tycker det här citatet kan skapa diskussion om vem, vad och vilken hudfärg man har. "Det är som när man blandar mjölk och te" det tycker jag var en bra liknelse också.

Ett annat citat är "Ur varenda kran kommer rinnande vatten, varmt eller kallt, vilket man vill; man behöver bara slå på strömbrytaren för att få ljus, dag som natt, så man behöver inga oljelampor; man behöver inte hämta gasbehållare från basaren för att laga mat." 

Det här citatet tycker jag visar hur mycket orättvisa och skillnad det är i världen. Hur modernt och icke modernt det är. Även den här kan skapa diskussioner om vad vi ska göra för att det ska bli mer jämlikt i världen om pengar och mat mm. 

Båda citaten är då från "Jag är Malala" första hittar man på sida.24 och det andra hittar man på sida.9 

Några ord som jag hittade i boken som är antingen snygga eller som jag inte använder så ofta är: läshuvud, processionen, huvudklädena, dieselångande rikshor, givakt, sensmoral, schemetiska bilder, själskamrat, stipendium och propagerade. 

//Klara