Etiketter

torsdag 4 juni 2015

jämförelser mellan två högkulturer

Egypten, Indien och Kina var där det högkulturer uppstod och de hände för ungefär 5000 år sedan. Alla högkulturer hade en utvecklad byråkrati, teknologi, konst och effektiva arméer. Överflöd av mat och stor arbetsfördelning är bra kännetecken för en högkultur. Skriftspråket utvecklades också inom högkulturerna för att organisera och hålla ihop samhället. Det flesta högkulturer uppstod också vid vattendrag det berodde på att man kunde transportera sig mycket lättare på vatten och sedan var det mycket lättare och odla. För att arbetsfördelningen skulle funka var man tvungen att ha någon som styr upp det hela med arbetssysslor alltså någon form centralmakt. Ungefär som idag när vi måste betala skatt och sedan gör vi någonting i samhället med pengarna. Kultur och religion var också viktiga delar i utvecklingen av högkulturerna. Det gjorde att man hade någonting att leva efter ett sorts rättesnöre, som utvecklades samtidigt med lagar och regler.  

Kinas Fornhistoria:

Högkulturen Kina kännetecknas av att det växte fram längt ett floddelta bland annat längst Gula floden cirka 1500 f.Kr.. I Kina utvecklades tidigt skriftspråk och annat som kännetecknar en tidig högkultur.

Det var mycket kaos inom politiken så det tog ungefär 1000 år till innan Kina blev ett land med en kejsare. I Kina fanns det inget som höll ihop samhället alltså ingen centralmakt. Kejsaren hade en religiös funktion men ingen politisk makt. Stor det av Kinas forntid var landet uppdelade i mindre riken med olika lokalakungar. Det blev ofta konflikter mellan de olika smårikena och det gjorde att Kina hade en svag kejsare. Qin Shi Huangdi lyckades slå alla motståndare och det gjorde Kina till ett enat land, man brukar säga att han var den första stora kejsare i Kina detta hände då ungefär 200 f.Kr.. Det hemska med han var att han brände upp alla historiska böcker om Kina, bara för att han ville att historien skulle börja vid honom. Om man så som sjöng eller berättade gamla sagor blev man avrättad. Bygget av kinesiska muren började också myggas vid den tiden.

Tidigare var det olika murar inom landet bara eftersom att de smårikena skulle skydda sig mot varandra men nu byggdes dem ihop till en enda stor så kan kunde försvara sig mot andra länder istället. Shi Huangdi tvingade 7000 människor att arbeta med hans gravplats, det skulle vara 15 våningar högt och gjord av jord. Detta gjorde han bara för att tidigare hade han försökt hitta en dricka som gav evigt liv men när han insåg att det inte fanns tvingade han människorna att jobba. Han ville också ha egna livvakter som skulle vakta honom efter hand död också gjord av lera i mänskligstorlek.
Shi Huangdi har lämnat spår som varit kvar i fler tusentals år. Han är en av de mest hatade kejsare, ändå när han bara hade makten i elva år. Han gav namnet Kina och kom på ordet kejsare, han gjorde så att detta system var i hela 2000 år.










Här är det två bilder första på kinesiska muren och andra på en armé med terrakottasoldater. 



Egyptens Fornhistoria:

Egyptens rike uppstod längst med floden Nilen för cirka 3000 år f.Kr. sedan alltså mycket senare än Kinas högkultur. Nilen var en mycket bördigt flod som gjorde att den ibland hotade det som var uppodlad, på grund av det var man tvingen att samarbeta och därför har Egypten en mycket stark centralmakt. De flesta människorna i riket var bönder, bönderna var tvungen att betala skatt till härskaren. Härskaren var då farao som ansågs som en gud, det var det som gjorde att riket höll ihop. På grund av att det var samma gud och samma tempel fungerade allting. I Egypten fanns det ingen militärmakt. En militärmakt är inte bara för människorna utanför riket utan också för deras egna folk för att allt ska hålls i ordning. I Egypten då trodde man så mycket på Farao att det inte var ett problem, man betalade skatten för man levde efter ens religiösa åskådning. Farao samarbetade också med de olika prästerna som fungerade som statstjänstemän.

Före västerländsk tidräkning uppstod det en kultur som kallas för Maadikulturen, där använde man kroppar som vapen. Kunskapen spred sig snabbt till Egypten. De första skrivtecknen tycks ha uppstått under den här tiden. De tecknen utvecklades senare till hieroglyfer som bestod av bilder, det flesta skrifter var på väggarna i gravar och i pyramider. Hieroglyfer uppstod inte för än 3200 år f.Kr. alltså mycket senare än själva riket. Hieroglyfer skrevs i kolumner från vänster till höger och det finns många hundra hieroglyftetecken. Egypten var indelat i två områden det gjord att de var mycket konflikter. Det var Menes eller så kallade farao som styrde upp allting så det blev till ett enda rike igen.


Likheterna mellan Kina och Egypten var den att båda uppstod vid floder, båda hade ett skiftspråk som höll samman kulturen, det uppstod makt genom en härskare som bestämde i landet, båda hade en religion som de levde efter, de hade en hyfsad stark centralmakt. Högkulturerna hade tydliga klasskillnader, högst upp var det präster och krigare. Det var också bra förhållanden för jordbruk. Den största skillnaden mellan Kina och Egypten är då att Egypten uppstod som ett land medan Kina var uppdelat i småriken i längre tid. Som slutsats kan man alltså säga att Kina och Egypten är ganska lika.

Här är det en målning med rester från hieroglyftecken.

//Klara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar