Etiketter

torsdag 4 juni 2015

Förhistorisk tid




Förhistorisk tid
1.       Vår egen människoart heter homo sapiens som kom för cirka 40 000 år sedan.  

2.       Människorna var inte bofasta utan de levde på jakt, fiske och samlade. De jobbade några timmar om dagen på att laga mat och därför hade de mycket tid till att också skapa konst och uppfinningar. Deras redskap gjorde de av sten, trä och ben.

3.       Människorna och naturen levde i ett, de levde i den och trodde på gudar och makter som fanns i naturen och om man dog så trodde de att man levde kvar i en annan tid.

4.       Man såg att det var överbefolkning genom att det var matbrist och människan tog mer tekniska framsteg så som vapen och fångstgropar, men då blev djurarter mer utrotade. Så t.ex. mammuten dog ut.

5.        När det blev matbrist blev det en nödåtgärd att odla olika råvaror. En sak som var mycket viktigt för bönder var att man gav mat åt flera människor, det gjorde så att man överlevde. Det var mycket arbete med jordbruket men det gav mycket, mer än kött. Det var männen som hade ledarskapet över jordbruket, medan kvinnorna fick mindre makt och blev sämre behandlade.

6.       Det var för cirka 8000 f Kr som jordbruket uppstod, det var i mellanöstern som det främst förekom, det brukar kallas för den bördiga halvmånen. Mellan östern inkluderar Turkiet, Syrien, Irak och Iran.
7.       De två floder Eufrat och Tigris var till stor betydelse i jordbrukssamhället, det gjorde också så att människorna blev bofasta.  

8.       Människorna odlade sin egen mat och gjorde sina egna redskap, när människorna blev bofasta så kunde man också odla om och om igen, tack vare av redan befintliga växters frön.

4b. Man var tvungen att betala tribut för att det var mycket som var kostsamt så som arméerna och olika byggnader. Tribut fick man betala till härskaren, det kunde vara säd, tyger eller att man fick hjälpa till att arbeta.
5b. Jordbruket blev så stort att bönderna inte själva kunde äta upp maten och det ledde till att alla inte behövde jobba som bonde. Då kom det nya arbetssätt man kunde vara hantverkare, köpmän, byggarbetare eller soldat. När det blev fler människor blev det fler som kunde bli soldater och det gjorde att man kunde göra nya erövringar möjliga.   



7b.  Några exempel på städer som uppstod i Mesopotamien är:
·         Ur
·         Uruk
·         Babylon
·         Lagash

Och dess högkulturer hade uppstått 3 500 år f Kr.


9.       Under de första högkulturerna hade de en rik gudavärld med en övergud och under de fanns det jordbruksgudar och krigsgudar. Ett exempel är i Egypten där kallade man härskaren för farao och han behandlades som guld. Judendomen, hinduismen och buddhismen växte fram under de första högkulturerna.

  11.   Om en kvinna som var gift skulle rymma från sitt hem så skulle man vanställas i ansiktet av sin man, så det kunde vara med syra mm. Detta är då enligt den assyriska lagen. Kvinnorna fick leva under ständigt kontroledande från männen. Kvinnorna fick inte prata med någon annan man om man var ensam. Då skulle familjens heder betraktas som smutsig. Så fort man var utanför hemmet bar man slöja. Det såg olika ut i alla högkulturer i t.ex. Egypten hade kvinnorna rätten att söka skilsmässa, men det fick man däremot inte i Grekland.

Jag tycker det är jätte hemskt det där som hände/händer med kvinnor. Kvinnor har levt under ständigt förtryck och har nästan aldrig fått ha någon som helst makt, jag undrar verkligen hur det blev så att det var just kvinnorna. Jag menar varför inte männen? Än idag är det så i vissa länder, jag är väldigt glad över att jag slipper bo i ett land där kvinnorna tystas ned, på så sätt har Sverige kommit ganska lång med att alla får uttrycka sina åsikter.   
1
2.   Det var inte en så bra idé med förälskelse eftersom att föräldrarna var de som bestämde med vem ens barn skulle gifta sig med. De var så beroende av all skydd som den nya familjen väntades ha.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar